Najlepsze stoły drewniane do restauracji – elegancja i funkcjonalność
Stoły restauracyjne wpływają na ogólny wystrój wnętrza lokalu, komfort gości. Znalezienie idealnych stolików do lokalu gastronomicznego to wyzwanie, jednak warto podjąć rękawicę. Jeśli chodzi o materiał wykonania stołu, szczególną mocą emanuje drewno – łączy różne style aranżacyjne, tworząc harmonijną całość. Jak wybrać dobre stoły drewniane do restauracji?
Jak wybrać idealne stoły drewniane do restauracji?

Pierwsze skojarzenie z idealnym stołem restauracyjnym to – oczywiście – estetyczny wygląd i wysoka jakość wykonania. Inne kryteria, jakie powinno się wziąć pod uwagę przy wyborze stołu do restauracji lub kawiarni, to: solidny i trwały materiał, ergonomia, rozmiar przestrzeni, wymiary mebla, aranżacja wnętrza.
Meble do restauracji powinny być wytrzymałe, trwałe, łatwe w utrzymaniu czystości i konserwacji, mało podatne na zniszczenia, wygodne w użytkowaniu, funkcjonalne. Ponadto mają wpisywać się w styl restauracji oraz podkreślić klimat, jaki chcesz osiągnąć.
Materiał wykonania
Wybór materiału i designu stołów do lokalu gastronomicznego ma ogromne znaczenie. Najpopularniejsze tworzywo to drewno – drewniane stoły nadają niepowtarzalny klimat i domową atmosferę do każdej restauracji, kawiarni.
Kształt i rozmiar
Kształt blatu i wymiary stołu powinny być dostosowane do potrzeb i charakteru restauracji. Muszą być na tyle duże, by pomieścić wszystkie zamówione potrawy. Jednocześnie nie mogą zajmować zbyt wiele miejsca – swoboda poruszania się w lokalu to podstawa.
Popularne są stoły prostokątne, okrągłe bądź kwadratowe.
- Stoły okrągłe zazwyczaj znajdziesz w luksusowych restauracjach, z kilkoma gwiazdkami Michelin. Nadają wrażenie lekkości, a także optycznie powiększają wnętrze. Zajmują jednak sporo miejsca. Okrągłe stoły kojarzą się z bliskością, rodzinnym ciepłem.
- Stoły prostokątne są praktyczniejsze niż te okrągłe – łatwiej je ustawić w lokalu; bezproblemowe w zestawianiu (w przypadku większej grupy gości), rozsuwaniu. To uniwersalne rozwiązanie, które sprawdzi się w większych lokalach gastronomicznych.
- Stoły kwadratowe – łączą w sobie zalety stołów okrągłych i prostokątnych.
Jakie wymiary powinny mieć restauracyjne stoły?
Każdy restaurator chciałby, by w jego lokalu przebywało jak najwięcej gości. Należy jednak pamiętać, żeby nie być zbyt zachłannym w tej kwestii. Klienci powinni czuć się swobodnie i mieć odpowiednią ilość wolnego miejsca.
Odgórnie przyjęto, że na jedną osobę powinno przypadać 60 cm długości i 40 cm głębokości stołu. Krzesła muszą być od siebie oddalone o minimum 20 cm.
Ważne są także wymiary krzesła. Nieodpowiednia wysokość siedziska może wywołać dyskomfort podczas posiłku, co przełoży się później na nieprzychylne opinie na temat lokalu. Optymalna wysokość siedziska krzesła to 45-46 cm.
Rozmieszczenie stołów
Optymalna odległość między stołami restauracyjnymi powinna wynosić co najmniej 120 cm, a standardowa przestrzeń, jaka mają między sobą krzesła (dokładniej: ich tylne części) – 40 cm.
Optymalne rozmieszczenie stołów jest szczególnie istotne w małych kawiarniach i kameralnych restauracjach – to pozwoli maksymalnie wykorzystać wolną przestrzeń.
Zaprojektuj najlepsze stoły do restauracji!

Producenci drewnianych stołów restauracyjnych nieraz wychodzą naprzeciw oczekiwaniom klientów i dają możliwość samodzielnego stworzenia wstępnego projektu personalizowanych stołów na wymiar – nie inaczej jest z Woodnut. Proponujemy intuicyjny konfigurator, który da Ci tę możliwość. Jego obsługa jest prosta. Po prostu podążaj za instrukcją, wybierają takie opcje, jak:
- rodzaj drewna,
- kształt blatu,
- rozmiar stołu z litego drewna,
- typ nóg (np. stalowe, drewniane),
- układ podstawy.
Na koniec wystarczy podać dane kontaktowe. Na podany adres e-mail w ciągu 24 godzin po otrzymaniu projektu eksperci Woodnut prześlą wycenę personalizowanego stołu do restauracji. Warto!
Zalety stołów drewnianych w restauracjach

Stoły z litego drewna to klasa sama w sobie. Drewno – materiał ciepły i elegancki – nigdy nie wyjdzie z mody i doskonale wpisuje się w różne style aranżacji. Drewniane stoły łączą w sobie estetykę z funkcjonalnością – są doskonałym wyborem do lokali, które chcą emanować przytulną, ciepłą atmosferą.
Wyróżniają się m.in.:
- wytrzymałością i trwałością – solidna i twarda konstrukcja zapewni długowieczność,
- estetyką – drewno ze swoim naturalnym pięknem doda uroku i niepowtarzalnego klimatu każdej kawiarni czy restauracji,
- ekologicznością – drewno jest materiałem naturalnym, przyjaznym dla środowiska, biodegradowalnym.
Stoły do restauracji — jaki gatunek drewna jest najlepszy?
Niektóre gatunki drewna są bardziej podatne na uszkodzenia mechaniczne niż inne. Dlatego przy wyborze mebli do restauracji należy zrobić dokładnie zastanowić się nad docelowym materiałem.
Najpopularniejsze, najtwardsze gatunki drewna to: dąb, orzech amerykański oraz jesion. Różnią się między sobą barwą, wytrzymałością, strukturą usłojenia i odpornością na ścieranie.
Na szczególną uwagę zasługuje dąb, znany ze swojej dużej twardości i odporności na uszkodzenia. Stoły dębowe przetrwają wiele lat intensywnego użytkowania. Naturalny rysunek słojów i ciepły kolor tego materiału dodają elegancji każdemu wnętrzu.
Stoły restauracyjne – kluczowy element wnętrza

Stoły restauracyjne – jako jeden z elementów wyposażenia – są kluczową częścią wnętrza restauracji. Wpływają – chcąc nie chcąc – na atmosferę i klimat lokalu, a także wystrój wnętrza. Ważne, by pasowały do rodzaju, charakteru i stylu danej restauracji.
Orientalna knajpka będzie miała inne wnętrze aniżeli pizzeria, lokal gastronomiczny typu fast-food czy restauracja przynależąca do hotelu, w której organizowane są imprezy okolicznościowe i konferencje.
Stoły restauracyjne mogą być ozdobione różnymi akcesoriami, np. świecznikami czy ciętymi kwiatami.
Przemyślany wybór stołów restauracyjnych może też bezpośrednio przekładać się na zwiększenie sprzedaży. Goście, którzy czują się swobodnie i komfortowo oraz lubią atmosferę lokalu, są skłonni częściej tu przychodzić, a to wiąże się z dodatkowymi zamówieniami, np. dodatkowej porcji deseru, filiżanki kawy, jakiejś przekąski czy kolejnej karafki wina. W skrócie: stają się lojalnymi, stałymi klientami.
Oferta stołów do restauracji
Wymarzony stół z litego drewna to gwarancja długowieczności. W Woodnut wyznajemy zasadę „jakość na pierwszym miejscu”, dlatego wszystkie nasze stoły, jakie są w naszej ofercie, zostały stworzone z trwałych, wyselekcjonowanych, trwałych i solidnych drewien dębu.
W ofercie Woodnut znajdziesz meble o różnym designie – zarówno klasyczne, jak i nowoczesne – raczej przeznaczone do lokali gastronomicznych o lepszym standardzie i renomie. Zobacz kilka najciekawszych mebli – może któryś z nich będzie strzałem w dziesiątkę?
- Texas – fikuśna stalowa podstawa i dębowy blat – idealny do nowoczesnych restauracji.
- Colorado – klasyczny, drewniany blat i masywne nogi o fantazyjnych kształtach – pasuje do restauracji z kuchnią polską, ukraińską czy gruzińską.
- California – minimalistyczna i prosty stół, pasujący do lokalu gastronomicznego w stylu loftowym.
Zamów nasze meble z drewna litego albo zaprojektuj własny stół. Już dziś!